Nya lamm till kollektivet
David Berggren och konsten att framställa mögligt bröd.
Han upptäckte redan då att brödet efter några dagar ändra både färg, lukt och konsistens, något som fascinerade och inspirerade honom till att fortsätta experimentera med olika sorters bröd.
Vid enstaka tillfällen har han ätit brödet, då med exempelvis ost och smör.
Flera gånger har han uttalat sig att brödet smakar bättre utan mögel.
”-Det är inte okej att äta mögligt bröd!”
Det är alltså inte smakupplevelsen som driver honom till att fortsätta.
Eller? Är det det så att brödet måste lagras som ost för att få rätt mögelsmak?
Ofta gömmer David brödet långt bak i brödhyllan, gärna bakom några påsar färskare bröd.
Sedan väntar han, ibland veckor ibland månader. Aldrig år, det tålamodet har inte ens David.
Vid flera tillfällen har jag sett honom kasta en flera veckor gammal odling, uppenbarligen har han upprepade gånger misslyckats framställa ett välsmakande mögligt bröd.
Är det kanske år av väntan på mögligt bröd som behövs för att få det att smaka bra?
Jag har heller aldrig sett honom njuta av doften då han sticker näsan i påsen och insveper de gröna sporerna.
Han har heller aldrig fastnat för något annat rus än det rus snus och alkohol tillför.
Vilket kanske inte utesluter men motsäger teorin om att han försöker tillverka en ny organisk drog.
Är det då en ludna ytan som driver honom till att aldrig sluta odla mögligt bröd?
Vad vet jag?
Det hemliga receptet är i alla fall:
-Bröd (vilket som helst)
-Fukt T.ex Vatten ( Finns lite här och var. I luften, i kranen, i brödet )
Gör så här.
Låt brödet bli varmt, exempelvis i solen eller om du har bråttom i micron.
Stoppa in brödet medan det varmt i en plastpåse och förslut den.
Lägg påsen på en rumstempererad plats. Vänta ett par dagar.
David inväntar den perfekta smaken, lukten, konsistensen.
Lycka till!